Op een mooie zomerdag begon ik met wielrennen. Want ik had behoefte aan zon en buitenlucht. Aan sport ook wel, en aan ‘iets samen actiefs met mijn lief doen’.
De allereerste rit was blokje rond in Hoboken. In een straatje met nat wegdek op een fiets die niet de mijne was en helm die maar half paste. De koersbroek- en trui die ik droeg waren van mijn man en dus veel te groot. Maar het voelde goed, zo’n koersfiets.
Dus ik besloot er eentje aan te schaffen. Eerlijk gezegd heb ik wel wat getwijfeld over het merk en het budget dat ik er aan wilde spenderen, maar uiteindelijk ging ik voor een racefiets van Canyon.com, het mocht ineens iets goed zijn.
De grote Canyon-doos arriveerde op 3 augustus en 4 augustus zouden we op verlof vertrekken. Gedreven en accuraat zetten we de fiets in elkaar. We hesen ons in het strakke koerspakje en hup, weg waren wij. Het voelde klein, zo’n koersfiets, extra klein omdat ik dagelijks op een zo’n grote Urban Arrow fiets. De zon scheen, de polders lonkten, niets ontbrak.
En nu ben ik een addict. Ik zit op Strava, stippel roetes uit, surf ter ontspanning naar dingen als koerstruitjes, registreer mijn hartslag tijdens de ritten, lees al eens een koersblog en heb een fiets-Instagram. Ondertussen fietste ik ook al eens met een peloton mee. Heel leuk was dat, goeie sfeer. Al moet er wel nog wat gewerkt worden aan de conditie hier 😉
Ook zin om te beginnen koersen? Hier mijn tien tips.
- Laat u adviseren als je een fiets wil aanschaffen, in de fietsenwinkel of online. Ik kocht mijn fiets bij Canyon en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad. Kies ook wel iets dat je mooi vind, het oog wil ook wat 🙂
- Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel 🙂 Kies dus voor kleding van goeie kwaliteit en voor verschillende weertypes. Ik probeerde al een paar merken uit en tot hiertoe is Morvélo mijn favoriete merk. Ook geen klachten over Santini en Castelli. Maar er is echt enorm veel te vinden, kies gewoon wat je mooi vindt.
- Ga voor de kleinste bel die je kan vinden (ik had eerst een grote…). Hoe kleiner hoe beter.
- Schaf een fiets-gps aan. Verkeerd fietsen is klote en vraagt te veel energie. Ik monteerde een Quad Lock op mijn stuur en nu fiets ik (bijna) nooit meer verloren. Oef.
- Als je het echt goed wil doen: schaf een fietscomputer aan. De bekendste is geloof ik Garmin. En ik hoorde ook nog over Wahoo en Hammerhead. Ikzelf heb geen fietscomputer, maar ik geloof dat ik de enige ben.
- Leer banden plakken. Met een koersfiets rijd je nu eenmaal al eens lek. Extra handig als je dit zelf even kan fixen. Heb geen schrik van vuile handen, bij vrouwen staat dat stoer 🙂
- Koop een goeie fietspomp met luchtdrukmeter voor thuis en een CO2 pompje voor onderweg.
- Zoek een koersmaatje. Ook al fiets ik wel eens graag alleen, met twee is het gezelliger. In peloton koersen is ook heel tof, maar daarvoor moet je al hard mee kunnen fietsen.
- Maak een Strava-account aan. Strava is een soort van facebook voor de wielrenner, hardloper en zwemmer. Je kan er delen en liken. Het houdt uw parameters bij, registreert waar je fietst, heeft trainingprogramma’s, routes, etc.
Zelf nog tips? Laat het me weten!
6 comments
Wahoo forever baby. When will you learn… 🙂
Leuke blog! Wauw 🙂 xxx
En draag ten allen tijde een fietshelm (tenzij op een terrasje 🙂 )!!!!
Sinds een maand of twee ook helemaal verkocht, helaas in die korte tijd al aan de lijve moeten ondervinden dat een fietshelm onontbeerlijk is … Oh en ook, hijs je niet in de fietskledij van je man/vriend, maar koop iets leuks en aangepast aan je vrouwelijke vormen 😀
BTW: wil dat zeggen dat je ooit ook sportsstof gaat verkopen om wielertruitjes te maken (pretty please ?) ?
Haha, zeg nooit nooit 😉 Al zie ik mezelf nog niet meteen koerstruitjes maken 🙂
Oja, een fietshelm! Had er de eerste weken niet meteen een, en dat voelde toch wat onveilig.
Fietste ook aanvankelijk ook in de broek van de man…ideaal is anders.